Amfora

Terra cotta amforen worden gemaakt van speciale klei die vaak lokaal gewonnen wordt. In Italië zijn gebieden met klei die een hoog ijzer gehalte bevatten en een laag aluminium gehalte, wat goed is voor de terra cotta aardewerken.

Het zuivere fruit blijft behouden, want er worden geen houttonen toegevoegd aan de wijn, de zuurstofuitwisseling is subtieler dan in eikenhouten vaten en de dikkere wand van amfora geeft meer thermische stabiliteit. De wijn wordt er lichter, fijner, eleganter door.

De Romeinen hadden ontdekt dat als de wijn in amforen (kruiken) was bewaard wat zachter werd en in sommige gevallen ook een betere smaak ontwikkelde.

Eiken zorgt voor aroma (nootmuskaat, vanille, kruidnagel, kaneel), smaak (rook, mokka, boter, kokos, kaneel, thee, boter, karamel en toffee), diepte en rijkheid.

Staal heeft geen invloed op de smaak van de wijn en de fruittonen blijven behouden. Hout geeft de wijn aroma’s van boter en vanille en maakt de wijn “vetter”. Het aardewerk van de amfora is wat poreus. Dat beetje zuurstof zorgt bij amfora wijnen voor het unieke karakter en zachter mondgevoel. De wijn wordt ronder en intenser met licht oxidatieve tonen.