Muscaris
De Muscaris druif is een intrigerende witte wijndruif, gecreëerd door het Instituut voor Wijngaardbouw in Freiburg, Duitsland. Deze hybride variëteit combineert de beste eigenschappen van Muskateller en Solaris, en is speciaal ontwikkeld voor teelt in koelere klimaten. Muscaris staat bekend om zijn robuustheid en zijn betoverende aromatische profiel.
Kenmerken van de Druif
Muscaris is een ziekteresistente variëteit, met een hoge tolerantie tegen meeldauw, valse meeldauw en botrytis. Deze eigenschappen maken de druif bijzonder geschikt voor biologische en duurzame wijngaarden. De druif rijpt vroeg tot midden in het seizoen, meestal rond eind september, wat zorgt voor een betrouwbare oogst.
Smaakprofiel en Wijntypes
Wijnen gemaakt van Muscaris druiven staan bekend om hun uitgesproken aroma’s en frisse smaak. Ze bieden een verleidelijk bouquet van bloemige en fruitige tonen, met duidelijke hints van muskaat, citrus, en exotisch fruit zoals lychee en ananas. Deze wijnen hebben een levendige zuurgraad en een aangenaam mondgevoel, wat ze zowel verfrissend als complex maakt.
Muscaris druiven worden vaak gebruikt om aromatische droge en halfdroge witte wijnen te produceren. Dankzij hun natuurlijke aromatische rijkdom kunnen deze wijnen ook worden gebruikt voor het maken van hoogwaardige dessertwijnen.
Aanbevolen Eetcombinaties
Muscaris wijnen passen uitstekend bij een verscheidenheid aan gerechten. Ze vormen een perfecte match met zeevruchten, lichte salades, en Aziatische gerechten zoals sushi en Thaise curry’s. De bloemige en fruitige aroma’s van de Muscaris wijnen maken ze ook een uitstekende keuze bij zachte kazen en lichte desserts.
De Muscaris druif biedt een unieke combinatie van robuustheid en aromatische rijkdom, ideaal voor wijnmakers die hoogwaardige wijnen willen produceren in koelere klimaten. Met zijn ziekteresistentie, vroege rijping en betoverende smaakprofiel is de Muscaris een waardevolle aanwinst voor elke wijngaard.
Alcoholgehalte: 11.5%
Allergenen: Bevat sulfiet, bevat geen ei- en/of melkbestanddelen
Inhoud fles: 0.75 liter
Bottelaar: Dassemus te Chaam (Nederland)
Herkomst: Riethoven (Nederland)
Iedere wijn bevat sulfiet
Er zijn geen wijnen zonder sulfiet. Van nature zit er in elke wijn sulfiet; dit komt vanzelf vrij bij de gisting.
Sulfiet beschermt de wijn tegen oxidatie en voorkomt de groei van ongewenste bacteriën en schimmels.
Toepassen van sulfiet in wijn is aan hele strenge regels gebonden
Volgens de EU regels mogen witte wijnen maximaal 200 mg sulfiet per liter bevatten, voor rode wijnen is dit 150 mg.
Biologische wijnen mogen minder sulfieten bevatten: maximaal 100 tot 120 mg per liter, afhankelijk van het aantal gram restsuiker.
Meer dan de helft van alle wijnen bevat minder dan 80 mg/l sulfiet, ofwel ongeveer de helft van het wettelijk maximum.
Op wijnetiket staat altijd “bevat sulfiet” omdat met name bij bepaalde astmapatiënten sulfiet in de wijn, ook al in een heel lage dosering, averechts op de luchtwegen kan werken.
Melkbestanddelen die wij “niet” toepassen
Een nieuwe Europese allergie-richtlijn verplicht wijnmakers sinds eind 2023 alle sporen van ei of melk op het etiket te vermelden.
Sommige producenten passen “collage” toe. Melk wordt dan gebruikt om de wijn te behoeden tegen vergeling of om rode wijn (gedeeltelijk) te ontkleuren. Eiwit wordt gebruikt om de wijn te klaren.