Biodynamisch
Biodynamisch komt van het Griekse BIOS = LEVEN en van DYNAMIS = ENERGIE. De kwalificatie “Biodynamisch” betekent dus dat men werkt in overeenstemming met de energie (zon, planeten, water, zuurstof) die het leven schept en onderhoudt.
Op de grond worden jaarlijks organische of minerale meststoffen aangebracht om de wijnstok voldoende voedingsreserve te bezorgen. De laatste jaren letten de wijnbouwers steeds meer op het ecologisch evenwicht in de wijngaard. De wintersnoei is heel belangrijk, want de omvang van de volgende oogst wordt dan al bepaald. Hoe korter de ranken worden gesnoeid, hoe kwalitatief beter de oogst zal zijn.
Met een eenvoudig optisch toestel, de refractometer, analyseert de wijnbouwer op geregelde tijdstippen het suikergehalte in de bessen. De wijnbouwers zullen tot de pluk overgaan wanneer de druiven volledig rijp zijn, d.w.z. als het suikergehalte in de bessen maximaal is.
Volgens de traditionele methode worden de druiven met de hand geplukt, maar in werkelijkheid worden de rijpe trossen met een schaar afgeknipt.Wetenschappelijke studies geven aan de gemiddelde wereldtemperatuur in de 20e eeuw steeg met 1,4 à 5,8 graden en dat deze stijging nog steeds verder gaat. Voor het noordelijk halfrond betekent een toename met 1 graad een verplaatsing van de wijnstreken van 180 km noordwaarts, of de afstand tussen Reims en Charleroi. Momenteel zijn de grenzen voor de wijncultuur zich duidelijk noordwaarts aan het verplaatsen.
De steeltjes van een tros druiven bevatten erg veel tannine. Dit is ook wel bekend als looizuur en smaakt erg bitter. Er zijn wel verschillende soorten tannine. De tannine die in steeltjes en ook in druivenpitten zit, is erg bitter en hard. In de schillen van druiven zit ook tannine, echter deze variant is wat vriendelijker en geeft juist wat body aan de wijn. Dit wordt vaak ervaren als een wat drogend gevoel in de mond, vooral aan tanden en tandvlees. De ene druif heeft meer tannine in de schil dan andere, daarom heeft de ene wijn ook meer tannine dan de andere..