Duurzaam

Wijngaard Doornacker staat voor duurzaam, de productie is 100% biologisch.

Er worden geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt

De druivenstokken van biologische wijnbouw zijn op natuurlijke wijze behandeld. Met biologische wijnbouw streef je naar herstel en onderhoud van het biologische evenwicht in de grond, onder andere door het stimuleren van het microbiologische leven. Eventuele voedingstekorten worden aangevuld met mest. De wijnstokken gaan hierdoor veel dieper wortelen, wat ten goede komt aan de smaak van de wijn.

Kunstmest is niet organisch. Het gebruik van kunstmest zorgt voor een groei spurt van de druiven en wijnstokken, iets wat de wijn uiteindelijk niet ten goede doet. De wijnstokken wortelen niet diep voor hun voedingsstoffen. Dit verpest uiteindelijk de smaak van de wijn. Kunstmest verhoogt de kwantiteit niet de kwaliteit.

In de conventionele wijnbouw mogen de wijnboeren zowel kunstmest als chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken.. Er wordt zo min mogelijk risico genomen tijdens het verbouwen van de druiven doordat er chemisch ingegrepen kan worden. De kosten van verbouwen kunnen omlaag door het gebruik van machines.

Sulfiet in wijn is tot op zekere hoeveelheid toegestaan in biologische wijn. Sulfiet doodt gistcellen en bacteriën in de wijn en is soms nodig om snelle oxidatie (veroudering) tegen te gaan.

Sulfieten in Biologische wijn
  • < 2 gram suiker = 100 mg sulfiet
  • 2 – < 5 gram suiker = 120 mg sulfiet
  • > 5 gram suiker = 170 mg sulfiet